SportAktuális

A Hód Úszó SE a paraúszókhoz is szól

A Hód Úszó SE nagy hangsúlyt fektet az ép sportolók fejlődésére, és legalább ilyen fontosnak tartják a paraúszók oktatását is. Céljuk, hogy minél több, mozgásban, tanulásban, értelmileg akadályozott gyereknek legyen lehetősége megtanulni úszni, versenyezni szervezett keretek között, hiszen ez óriási erőt adhat nekik, mind testileg, mind lelkileg. A fejlődésük elősegítése érdekében felvették a kapcsolatot Becsey Jánossal, aki minden segítséget megad, hogy egy igazi paraúszó-paradicsom válhasson Vásárhelyből.

A Hód Úszó SE 2008-ban döntött úgy, hogy felkarolja a sérült gyerekeket. Nagy öröm ez, hiszen mint minden sportban, az úszásban is fontos, hogy azok a gyerekek is élvezhessék, és kiélvezhessék, akik nem tudják épként élni az életüket. Bajusz Andrea, a Hód Úszó SE edzője kifejtette, hogy a Magyar Úszó Szövetséggel nemrégen vették fel a kapcsolatot, hiszen a gyerekek oktatásán túl a versenyeket is megcélozták.

Van már egy sportolónk, Rauch Róbert, aki a speciális olimpián 2019-ben egy bronzérmet is szerzett 100 méter gyorson. Az ő példájából kiindulva szerettük volna felkarolni a versenysportot, és felkerestük a szövetséget. Kíváncsiak voltunk, hogy milyen lehetőségek vannak, és hogy hogyan működik ez az egész rendszer. Többször volt már Vásárhelyen a Magyar Paraúszó Országos Bajnokság, és nemzetközi versenynek is adott már otthont Vásárhely, és ezeken a sikereken felbuzdulva most szeretnénk meghonosítani a paraúszást a Hód Úszó színei alatt” – mondta el az edző.

A Hód Úszó SE a paraúszókhoz is szól 1

A Hódok felvették a kapcsolatot Becsey Jánossal, aki kétszeres paralimpiai bajnok, négyszeres para-világbajnok, Európa-bajnok paraúszó, úszóedző, sportdiplomata, és a paraúszó válogatott vezetőedzője. 2011 óta járnak Vásárhelyre edzőtáborozni, és idén lett volna a 4. alkalom, hogy itt rendezik meg a Magyar Paraúszó Országos Bajnokságot, ami egyben nemzetközi verseny is szokott lenni.

Becsey János elmondta, hogy tavaly kezdtek el beszélgetni arról Bajusz Andreával, hogy a Vásárhelyen is érdemes lenne elindítani a paraúszást. A sportember jelenleg a szakmai előkészítésben tud segítséget nyújtani. Megismerteti a helyi edzőkkel a rendszert, a szabályokat, és segít nekik például abban, hogy a gyerekek klasszifikálva legyenek. Az értelmileg sérült sportolókat egy orvosi csapat sorolja be különböző kategóriáka, és az adott versenyző a kategória versenyein indulhat el. Bármelyik kategóriába kerül is a versenyző, rendkívül sikeres életutat járhat be.

A Hód Úszó SE a paraúszókhoz is szól 2

Nagyon hálás vagyok a Hód Úszó SE-nek, amiért a közelmúltban megszerveztek a szülői értekezletet, ahol személyesen is elmondhattam a szülőknek a fontos tudnivalókat. Szerencsére azt láttam, hogy óriási támogatás árad a felnőttektől, és úgy látom, hogy jó alapjai vannak a vásárhelyi paraúszásnak” – fogalmazott a bajnok, aki kihangsúlyozta, hogy nagy fantáziát lát Hódmezővásárhelyben és a Hód Úszó SE-ben, és el tudja képzelni, hogy egy paraúszó-paradicsom váljon városunkból.

Fekete István, a Hód Úszó SE edzője körülbelül 2 éve kapcsolódott be az egyesület vérkeringésébe. Mikor csatlakozott a Hódokhoz, már foglalkozott autista gyerekekkel. Egy olyan intézményben testnevelőtanár, ahol ilyen, speciális diákokkal foglalkozik. Elmondta, hogy jelenleg 8-10 fő megváltozott képességű kis sportoló úszik az egyesületnél, akik minden edzésre csillogó szemekkel érkeznek. A Speciális Olimpia Szövetség keretében már aktívan versenyeznek, versenyeztek 2018-óta szép eredményekkel.

Elárulta, hogy célként tűzték ki, hogy minél több gyereket vonjanak be az úszás adta örömökbe, hiszen az rendkívüli mértékben segíti a fejlődésüket. A gyakorlat azt mutatja, hogy jelentősen fejlődnek szociális-társas kapcsolataik, feladatkészségük, állóképességük. A változó körülményekhez való hozzászokásuk nagyban javul, emellett jobban tudnak koncentrálni, nyugodtabbak lesznek és a figyelmük is javul. Ehhez azonban óriási bizalomra van szükség a diák, és az oktató között.

A Hód Úszó SE a paraúszókhoz is szól 3

A valóság azonban az, hogy több család nem engedheti meg magának, hogy edzésre járjon a gyermek. Akár anyagi, akár logisztikai problémák is fellépnek, amik orvoslásában Becsey János, és a MUSZ is segíthet a jövőben. Jó hír azonban, hogy februárban indul a Kormány azon programja, aminek a célja, és jelmondata, hogy „Minden gyermek tanuljon meg úszni!”. Ezt egy integrációs környezetben kezdik el, így lehetőség nyílhat a fogyatékkal élőket is bevonni. A program keretein belül megoldódhatnak az utazási és anyagi problémák, és remélhetőleg elég szakembert is találnak, akik főállásban tudják az értelmileg sérült sportolókat oktatni.

A Hód Úszó SE mindent megtesz, hogy Vásárhelyen minden gyerek – legyen az ép, vagy sérült – a lehető legprofibb oktatást kapja.

Forrás: Promenad

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
tartalom | menü | hozzáférési billentyűk