Aktuális

A MEOSZ elnöke az oltópontok akadálymentesítését kérte

A Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége elnöke az Operatív Törzshöz fordult, hogy a lakossági oltópontok kijelölése során településenként legalább egy olyan oltópontot biztosítsanak, amelyek akadálymentesen és biztonságosan hozzáférhetőek azon mozgáskorlátozott emberek számára, akik szeretnék beoltatni magukat COVID-19 védőoltással. Kovács Ágnes felvetette a mobil oltópontok megszervezésének lehetőségét is. Lakatos Tibor r. dandártábornok válaszából kitűnik, hogy az oltópontok megszervezésekor figyelemmel voltak az akadálymentesítési szempontokra, ugyanakkor az Operatív Törzs naprakész és folyamatos tájékoztatása érdekében kérjük, hogy akinek az akadálymentesítés hiánya miatt nem sikerült a részére kijelölt oltópontra eljutni,  forduljon a MEOSZ-hoz.

A Covid-19 járvány visszaszorítása mindannyiunk közös érdeke, ezért a MEOSZ üdvözli a védőoltások megkezdését. Az Operatív Törzs tájékoztatóiból és a kormány határozatából úgy értesültünk, hogy több gyártó eltérő alkalmazási feltételekkel beadható vakcinája is elérhető lesz Magyarországon. Az  egészségügyi dolgozók és az idősotthonok lakóinak oltása már folyamatban van és előkészületek zajlanak a lakosság tömeges oltására is. Kovács Ágnes, a MEOSZ elnöke 2021 januárjában felvette a kapcsolatot az Operatív Törzzsel (a levél itt olvasható), és azt kérte, hogy a lakossági oltópontok kijelölése során vegyék figyelembe a mozgássérült emberek sajátos igényeit, hogy azoknak a mozgáskorlátozott embereknek is elérhető legyen a védőoltás, akik szeretnék beoltatni magukat.

A MEOSZ elnöke felhívta a figyelmet arra is, hogy az intézményen kívül, családi- vagy önkormányzati segítség nélkül élők számára is lehetővé kell tenni a védőoltást, illetve szükséges gondoskodni a súlyos mozgássérült vagy olyan krónikus betegségben szenvedők védőoltásáról is, akik számára – élethelyzetükből adódóan –lényegesen nagyobb kockázatot jelent az oltópontra eljutás, mint amekkora a Covid-19 megfertőződés veszélye.

Továbbá, figyelemmel arra, hogy az intézményi oltási körből az egyedül vagy családban élő mozgáskorlátozott emberek kimaradnak, azonban az önálló mozgásra képtelen, magas támogatási igényű mozgássérült emberek oltópontra szállítása akár megoldhatatlan nehézséget is okozhat a családnak, ezért a MEOSZ elnöke arra kérte az Operatív Törzset, hogy – a biztonságos ellátás feltételeinek biztosítása mellett – mérlegeljék mobil oltópont, otthonukban való oltás megszervezésének lehetőségét is.

Lakatos Tibor r. dandártábornok, az Operatív Törzs ügyeleti központ vezetője arról tájékoztatott, hogy az oltások megszervezésekor a MEOSZ által felvetett szempontokat figyelembe vették és igyekeztek olyan oltópontokat kijelölni, amelyek egyébként is akadálymentesek.

MEOSZ.HU

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
tartalom | menü | hozzáférési billentyűk