AktuálisKiemelt

Akadálymentes élet az autizmussal élők számára

A 400 főt bevonó tesztelés eredményeként 2020 őszén készült el a végleges DATA támogatórendszer.

Az autisták számára akadálymentes életet biztosító digitális támogatórendszer és szolgáltatásfejlesztés a Széchenyi 2020 program keretében, 450,78 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatás segítségével valósult meg. Olyan egyedülálló, innovatív digitális applikációt fejlesztettek, amely az autista személyek integrációjában, s életminőségük javításában jelentős szerepet képviselhet a jövőben. A projektet az Autisták Országos Szövetsége az MTA-ELTE Autizmus Szakmódszertani Kutatócsoportjával együtt valósította meg, tájékoztatta lapunkat a szövetség.

A fejlesztés legnagyobb előnye, hogy egységes rendszerben, de egyéni igényekre szabható támogatás hozható létre, ezáltal az autista személyek, családtagjaik, s az őket segítő szakemberek könnyedén és közösen állíthatják össze a felhasználó számára szükséges segítséget. A mindennapok megkönnyítése mellett a fejlesztés segíti az autista emberek szolgáltatásokhoz való egyenlő esélyű hozzáférését is, lebontva az őket érintő akadályokat, melyekkel számos helyzetben találkoznak életük során.

A DATA támogatórendszer kifejlesztése során az érdeklődő, autizmusban érintett személyek, családjaik és szakemberek bekapcsolódhattak a rendszer tesztelésének folyamatába, és visszajelzéseik mentén alakíthatták a végleges rendszer működését. A 400 főt bevonó tesztelés eredményeként 2020 őszén készült el a végleges DATA támogatórendszer.

Forrás:  Weborvos.hu 

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
tartalom | menü | hozzáférési billentyűk