AktuálisKiemelt

Az Európai Űrügynökség fogyatékkal élő űrhajósokat toboroz

Paraasztronauta-programot is indít az Európai Űrügynökség (ESA), mely 11 év után először újra űrhajósokat toboroz. A jelentkezési idő március 31-én kezdődik és május 28-án zárul, a hatlépcsős kiválasztási folyamat 2022 októberében ér véget – közölte kedden a szervezet. 

“A sokszínűség előny”, ez gazdagítja a csapatot – mondta Jan Wörner, az ESA főigazgatója, aki kiemelten bátorítja jelentkezésre a nőket. Az űrben valaha járt 560 személy közül mindössze 65-en nők, közülük pedig 51-en amerikaiak. Az ESA csupán két nőt küldött eddig az űrbe – Claudie Haignere-t és Samantha Cristoforettit. Az ESA hat személyt keres, akiket az asztronautacsapat állandó tagjaiként alkalmaznak, ők űrmissziókon vehetnek részt. Az ügynökség további 20 férfi és női asztronautát tartalékosi pozícióra keres, ők speciális missziókon vesznek részt.

Az ESA a tartalékosi csapatba testi fogyatékossággal élő asztronautát is keres a Parastronaut (Paraasztronauta) programba. Azt tervezik vizsgálni, milyen körülmények között repülhet ez a jelölt a Nemzetközi Űrállomásra (ISS).

,,Sok a megválaszolatlan kérdés ezen a területen” – mondta David Parker, az ESA asztronautákkal és robotokkal végzett kutatásokért felelős igazgatója.

A jelentkezőknek csatolniuk kell egy önéletrajzot, egy motivációs levelet és egy orvosi igazolást is. Rendelkezniük kell tudományos vagy orvostudományi diplomával, valamint néhány évnyi szakmai tapasztalattal. A szervezet közlése szerint ez az első alkalom, hogy űrügynökség nyitott a fogyatékossággal élő személyek jelentkezésére.

,,A társadalom minden részének képviselete olyan feladat, amelyet nagyon komolyan veszünk” – mondta David Parker.

 

Forrás: MTI

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
tartalom | menü | hozzáférési billentyűk