AktuálisKiemelt

Érzékenyítő foglalkozásokat tartanak a halasi óvodásoknak

Három éve vesz részt a kiskunhalasi Szent József Katolikus Általános Iskola és Óvoda Lomb utcai tagintézménye a Lélekmozgató Montázspályázaton, ami az együttérzésre, szolidaritásra, elfogadásra ösztönözi már a legkisebbeket is. Az intézmény idén harmadik helyezést ért el pályázatával, de ettől sokkal többet is nyertek az elmúlt években.
Az Országgyűlés döntése alapján 2018 óta február 22-én ünnepeljük a Magyar Parasport Napját. Ennek apropóján a Magyar Paralimpiai Bizottság és a Fogyatékosok Országos Diák-, Verseny- és Szabadidősport Szövetsége idén negyedszer hirdette meg a Lélekmozgató Montázspályázatot óvodák részére.
A kiskunhalasi katolikus óvoda 2019-ben pályázott először, mert a kiírás nagyon illeszkedik intézményük lelkületébe, mentalitásába.

– Úgy éreztem, amikor elolvastam a pályázati kiírást, hogy ez az érzékenyítés benne van a mindennapjainkban, így könnyedén tudnánk csatlakozni. Ugyanakkor a pályázatnak köszönhetően koncentráltabban, színesebb programokkal tudjuk a fogyatékossággal élők elfogadására tanítani a gyerekeket – mesélt intézményük motivációjáról Tallér Erzsébet óvodavezető.

Kiemelte továbbá, hogy a legmeghatározóbb élményeik az érzékenyítés kapcsán hívott vendégeikhez kötődnek. Első alkalommal Ábrahám Krisztina halasi szájjal festő művészt fogadták az óvodában.

– Volt bennem izgalom, mert tudtam, hogy a mai gyerekek és felnőttek a másság elfogadását furcsán élik meg, sokszor inkább elnézünk, esetleg megjegyzést teszünk. Minden várakozásomat felülmúlta azonban, ami történt. Csodásan sikerült az a nap, a gyerekek akkora szeretettel, olyan mély megértéssel fogadták Krisztinát, hogy a mai napig elérzékenyülök, ha rágondolok. Megmutatta az a délelőtt, hogy a gyerekekben bőven van szolidaritás és jóság, inkább belőlünk, felnőttekből hiányzik ez – emlékezett vissza meghatódva a találkozásra az óvodavezető, aki hozzátette: ez a pályázatuk három évvel ezelőtt első helyezést érdemelt.

Azóta mindig benyújtják a pályázatukat, mert megerősítést nyert az a törekvésük, hogy létfontosságú megalapozni az együttérzés képességét óvodáskorban. A következő évben az ovisokhoz egy fiatalembert, Horvát Benőt hívták meg, aki egy baleset miatt nem tudja használni a lábát.

– A gyerekek bátran, nyíltan kérdezgették Benőt a mindennapjairól. Kíváncsiak voltak például arra, hogyan végzi a bevásárlást, milyen nehézségekbe ütközik mosdóhasználatkor. A beszélgetés után pedig Benő, aki egyébként kürtöskalács-készítő, ezzel az édes finomsággal lepte meg az ovisokat – számolt be a második pályázat egyik programjáról Tallér Erzsébet.

Idén a világjárvány miatt nem volt lehetőségük személyes találkozót szervezni egy fogyatékossággal élővel. A Magyar Parasport Napjához kötődő pályázat kapcsán azonban a vendégek fogadása mellett minden februárban egy héten keresztül érzékenyítő foglalkozásokat szervez az ovisoknak a halasi intézmény.

A Lomb utcai óvodások együttérző képességét foglalkozásokon erősítik
Fotó: Mester-Horváth Nikolett

A gyerekek szájjal festettek, csukott szemmel végeztek a tornafeladatokat vagy épp így ebédeltek, de van, hogy a kezeik mozgatása nélkül kellett boldogulniuk.

A csoport másik fele pedig, akik szabadon mozoghattak, segítették korlátozott társaikat. Emellett parasportolókról beszélgettek velük a pedagógusok, és Bartos Erika Őrangyal – Mesék az elfogadásról című történeteiből is olvastak fel nekik.

– Nem szeretném ezt a hetet elengedni, beépítettük a programjainkba és folytatni fogjuk – ha lesz még pályázat, ha nem –, mert azt tapasztaltuk, hogy nagyon elgondolkodtak a gyerekek. Láthatták, hogy bármelyikünkkel történhet baj, de az életet tovább lehet élni. Az ember hite nagy megtartó erő, ugyanakkor fontos az is, hogy olyan kapaszkodókat adjunk a gyerekeknek, amikhez vissza tudnak nyúlni felnőttként. Nem nevelhetünk olyan generációt, aki elfordítja a fejét, ha fogyatékossággal élőt lát – hangsúlyozta céljukat Tallér Erzsébet.

Forrás: BAON.HU

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
tartalom | menü | hozzáférési billentyűk