AktuálisKiemelt

Hiánypótló podcast csatorna segíti a fogyatékkal élők és az épek párbeszédét

Megszüljem vagy inkább elvetessem a babát, ha kiderül, hogy nagy valószínűséggel sérülten érkezne a világra? Helyt tud-e állni a munka világában az épek között egy fogyatékkal élő? Hogy viselkedjünk egy kerekesszékessel a mindennapokban? Segítsünk? Hogy segítsünk? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekkel foglalkozik a Kereketoldok podcast csatorna.

Fotó: Facebook-Kereketoldok

Fogyi, rokkant, nyomi – hogyan illik szólítani egy kerekesszékest? Hogyan barátkozik meg a testével az, aki alapból tökéletlennek indul? Hol és mit dolgozik egy fogyatékkal élő? Az április elején indult Kereketoldok podcastcsatorna az ilyen és ehhez hasonló izgalmas és érdekes témákat járja körbe. A beszélgetéssorozat elindítója és hangja Kis Adrienn szerkesztő-újságíró, aki maga is kerekesszékben él.

A hiánypótló kezdeményezés célja nem más, mint hogy közelebb hozza a fogyatékkal élőket az épekhez azáltal, hogy olyan kérdéseket és témákat boncolgat, amelyekről szívesen beszélgetnénk, de vagy nem merünk, vagy nem tudjuk, hogyan is közelítsük meg az adott szituációt.

„Vannak olyan témák, amiket nagyon bátortalanul, ezáltal pedig felszínesen közelítünk meg a közbeszédben, pedig szerintem sokkal előremutatóbb, ha egyszerűen csak megmutatjuk a maga valójában. Persze, ehhez kérdezni is kell, de bizonyos helyzetekben ettől is tart a többségi társadalom. Ilyen például a fogyatékosság is, amit mindig igyekszünk óvatosan tálalni, de annyira próbáljuk nem megbántani a másikat, hogy a végén abból lesz a baj, mert elmegyünk egymás mellett, és éppen a legfontosabbat felejtjük el: beszélgetni! Podcastepizódjaimban beszélgetőtársaim segítségével és a saját életemen keresztül szeretném megmutatni, hogy milyen helyzetek, kérdések, problémák vagy éppen vicces szituációk merülhetnek fel, ha az ember egy kicsit másképp, esetemben például egy (pink) kerekesszékben éli az életét. Hiszek abban, hogy ezek a beszélgetések segítenek lazábban, elfogadóbban, nyitottabban állni azokhoz az emberekhez, akik első ránézésre jó nagy hendikeppel rendelkeznek – másodikra pedig kiderül, hogy ők is ugyanolyan átlagemberek, mint aki két lábon jár” – meséli Kis Adrienn, a Kereketoldok podcast megálmodója és elindítója.

A beszélgetéseket a YoutubeFacebookSpotify és Apple podcast felületen lehet követni és meghallgatni.

Forrás: Prim hírek

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
tartalom | menü | hozzáférési billentyűk