AktuálisKiemelt

Jövedelemkorlátozás nélkül végezhető munka a fogyatékosság miatt saját jogon járó családi pótlék mellett

A tartós betegségre vagy fogyatékos állapotra tekintettel járó saját jogú családi pótlékban részesülő felnőttek 2021. július 1-től kereset korlátozás nélkül vállalhatnak munkát és ellátásukat sem veszítik el. A szabály kiterjed a jövedelemszerzés más formáira is, így például az ingatlan bérbeadásból származó bevétel miatt sem szünetel a családi pótlék folyósítása. Tehát mindazok, akik eddig a rendszeres jövedelem korlátozása miatt nem tudtak dolgozni, immár megkötés nélkül végezhetnek keresőtevékenységet, szerezhetnek bevételt. Az új szabályozás lehetővé teszi, hogy a tizennyolcadik életévét betöltött, tartósan beteg, illetve súlyos fogyatékossággal élő emberek a saját jogon járó családi pótlék mellett kereseti korlát nélkül végezhessenek keresőtevékenységet.

A családok támogatásáról szóló 1998. évi LXXXIV. törvény (Cst.), mely a családi pótlékra vonatkozó szabályokat foglalja össze 2021. július 1-től kedvezően változott. A tartósan beteg vagy fogyatékossággal élő jogosultak esetén nem kell megszüntetni a családi pótlék folyósítását, ha a tizennyolcadik életévét betöltött jogosultnak rendszeres jövedelme van. Minden más esetben él az a szabály, hogy a családi pótlék folyósítását a negyedik hónaptól mindaddig szüneteltetni kell, amíg a jogosult rendszeres jövedelemmel rendelkezik.

Ez a változás összhangban van a megváltozott munkaképességű személyek keresetkorlátozásának 2021. január 1-től történő megszüntetésével. Ekkortól a megváltozott munkaképességű személyek ellátásairól szóló 2011. évi CXCI. törvény (Mmtv.) már nem tartalmazza azokat a rendelkezéseket, melyek szerint a rokkantsági és rehabilitációs ellátásban résszülők elveszítik ellátásra való jogosultságukat, ha keresetük három egymást követő hónapban meghaladja a minimálbér másfélszeresét.

Eddig az egészségi állapotuk miatt családi pótlékban részesülő felnőtteknek, akik rendszeres jövedelemmel rendelkeztek, azaz legalább három egymást követő hónapban kaptak bért (illetve keletkezett jövedelmük), szüneteltették ellátásukat. Jövedelemnek az a személyi jövedelemadóról szóló törvényben adóköteles jövedelemként meghatározott – belföldről vagy külföldről származó – vagyoni érték, bevétel számít, melynek havi összege meghaladja a mindenkori legkisebb munkabér összegét. Az új szabályozás miatt azonban a tizennyolcadik életévét betöltött, tartósan beteg, illetve súlyos fogyatékossággal élő emberek immár a saját jogon járó családi pótlék mellett kereseti korlát nélkül dolgozhatnak.

 

Forrás: MEOSZ

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
tartalom | menü | hozzáférési billentyűk