AktuálisKiemelt

Kiszolgáltatott helyzetben lévő gyermekek maradhatnak oktatás nélkül az Ön segítsége nélkül

A Bóné András Kommunikációs és Fejlesztő Iskola  20 éve működik a Bliss Alapítvány fenntartásában. Az Alapítvány 1987-ben jött létre, hazánkban elsőként kezdett alternatív kommunikációt tanítani központi idegrendszeri sérült, beszédképtelen és súlyosan mozgáskorlátozott gyermekeknek és fiataloknak.

Az iskolában alkalmazott különleges módszerekért az ország különböző területeiről fordulnak hozzájuk a beszélni nem tudó gyermekeiket nevelő családok, akik számára az iskola ingyen biztosította az oktatást, egészen a legutóbbi időkig.

Az utóbbi években ugyanis, a támogatási rendszerek átalakulása, illetve a pályázati lehetőségek beszűkülése miatt, ellehetetlenült az oktatás. A világjárvány miatt kialakult helyzet következtében tovább romlottak az iskola fennmaradási esélyei. Ma már kizárólag úgy tudnák biztosítani ezt az egyedülálló szolgáltatást, ha minden gyermek családja havi 156 ezer forinttal járulna hozzá a működési költségekhez. Azonban mint tudjuk, a többnyire egykeresős, igen súlyosan sérült gyermeket nevelő családok számára ez az összeg megfizethetetlen.

Amennyiben ez az összeg nem gyűlik össze, úgy 18 súlyosan-halmozottan fogyatékos gyermek és fiatal szorulhat ki a megfelelő oktatásból, annak ellenére, hogy a tanulók 23 éves korig tankötelesek.  Fontos kiemelni továbbá, hogy ezeknek a diákoknak is törvényben meghatározott joga van intézményi keretek között tanulni és megkapni az előírt fejlesztést.

A szülők megkeresésére az illetékes tankerületi központok, illetve több helyi önkormányzat is jelezte, hogy nem tudják a szülők anyagi terheit átvállalni. Ennek következtében jelenleg 18 tanköteles diák kerülhet ki az intézményből, annak a legcsekélyebb reménye nélkül, hogy másutt akár csak megközelítően a sajátos nevelési igényeiknek megfelelő, komplex oktatásban lehetne részük.

A tanulók köznevelési ellátásában illetékes tankerületek – akiknek feladata, hogy intézményben megfelelő számú férőhelyet biztosítsanak minden gyermek számára – kizárólag két tanuló esetében tudott megfelelő helyet felkínálni. Néhány esetben otthoni oktatást javasoltak, de vannak olyan tanulók, akik számára a válaszlevél semmilyen megnyugtató megoldást nem tartalmazott, mert a hasonló szolgáltatást (úgynevezett fejlesztő nevelés-oktatást) biztosító állami intézményekben nincs férőhely. Az otthoni oktatást azonban kizárólag abban az esetben lehet előírni a tanulónak, amennyiben azt a szülő kéri.

Az iskolai oktatás helyett csekély óraszámú otthoni ellátást kínálni nemcsak törvény- és jogsértő, de mind a családok, mind az intézmény és annak fenntartója számára  – túlzás nélkül állítható – drámai élethelyzeteket idézne elő. Ennek elkerülésére közös gyűjtést szerveznek, az egy évre való működési költség, 28.100.000 Ft előteremtése érdekében.

Az ügy hatalmas tétje mellett az idő is rövid, az iskolából való kiszorulás szélén álló gyermekek szüleinek ugyanis július 9-ig kell jelezniük, hogy tudják-e vállalni az elkövetkező tanévet.

A Bliss Alapítvány vezetője, Trexler Erik hozzátette:

-Tudjuk, hogy sokan kérnek manapság, sok civil szervezet kéri a figyelmet, megértést és anyagi támogatást. A Bliss Alapítvány 35 éve folytat szakmailag kiemelkedő, emberileg tisztességes munkát. Akiken mi segítünk, azok nem választották maguknak ezt a sorsot, de az ő és családjaik élete is élhetőbbé válik, ha e sérült gyermekek és fiatalok nem otthon, a négy fal között, tétlenül, cél és remények nélkül pergetik napjaikat, hanem tanulnak, társak között vannak, nevetnek és rosszalkodnak, mint minden iskolásgyermek a világon. Kérjük, lehetőségeik szerint adományozzanak e súlyosan sérült gyermekek további oktatása érdekében.

Számlaszámunk:  11712004-20070579

A kedvezményezett neve: Bliss Alapítvány

PayPal: info@bliss.org.hu

 

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
tartalom | menü | hozzáférési billentyűk