AktuálisKiemelt

Magyar találmány segíti a látássérülteket az új budai plázában

A hamarosan megnyíló Etele Plázában egy új hazai tervezésű rendszer, az Ariadné fogja segíteni a látássérült és vak látogatókat a tájékozódásban. A technológiát az Óbudai Egyetemen fejlesztették ki.

Az Etele Pláza tervezői az Óbudai Egyetemen kifejlesztett Ariadné elektronikus vakvezető rendszerrel kívánják segíteni a látássérült és vak embereket. Az innovatív informatikai és mechanikai megoldást a világon először fogják kereskedelmi környezetben is használni.

A technológia lényege, hogy a járófelület alatt egy olyan vezetősávot helyeztek el, amelyet egy speciálisan erre a célra tervezett fehér „okosbot” érzékel, a botban lévő eszköz pedig rezgéssel jelzi a vezetővonal irányát. A rendszer tesztelésében és optimalizálásában a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége (MVGYOSZ) is részt vett.

Az Ariadné megvalósításához a beruházó az Etele Plaza épületében a járólapok alatt összesen 4 km hosszúságú passzív jeladó vezetéket fektetett le, ami minden üzlethelyiséghez befut. Az RFID technológiával működő, aktív érzékelővel ellátott „okosbot”-ot a pláza két bejáratánál elhelyezett, egyedi fejlesztésű automata használatával lehet előzetes regisztrációt követően felvenni és letenni.

A fejlesztés következő fázisa egy olyan teljeskörű használatot lehetővé tevő alkalmazás létrehozása, aminek a segítségével úgy lehet majd felprogramozni az okosbotot, hogy a célállomást beállítva kitérők nélkül vezesse el a használóját a kiválasztott üzletbe.

Az 55 000 négyzetméteres Etele Pláza szeptember 17-én nyitja meg kapuit a vásárlók előtt.

Forrás: Portfolio

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
tartalom | menü | hozzáférési billentyűk