KiemeltOktatás

Megújult a Bárczi Gusztáv Módszertani Központ

Megújult a sajátos nevelési igényű gyermekeknek fenntartott Bárczi Gusztáv Módszertani Központ Kaposváron, a mintegy 412 millió forintból korszerűsített épületet hétfőn mutatták be a sajtó képviselőinek.

Szita Károly (Fidesz-KDNP), a város polgármestere az eseményen azt mondta, az ingatlan korszerűtlen volt, az önkormányzat a fejlesztéssel régi adósságát törlesztette az iskola száz pedagógusának, háromszáz tanulójának és a gyermekek szüleinek.

A Kaposvár néhai polgármesteréről, Németh Istvánról elnevezett több mint 180 milliárd forintos helyi fejlesztési programból finanszírozott beruházásnak köszönhetően 60 százalékkal csökkent a központ működési költsége – hangsúlyozta.

Jelezte, hogy a projekt illeszkedik Kaposvár zöld város programjába, értékét növeli, hogy megvalósítására a koronavírus-járványban elrendelt veszélyhelyzet idején került sor.

Ma az egészség megóvása mellett ugyanolyan fontos szempont, hogy megmaradjanak a munkahelyek, ezért a város nem állította le egyetlen beruházását sem – mutatott rá. Hozzátette: a központ felújításán helyi kivitelező, több száz szakember dolgozott.

Benczéné Csorba Margit, a központ főigazgatója arról szólt, hogy az 1987-ben épült intézményben enyhe és középsúlyos értelmi fogyatékos, valamint súlyosan, halmozottan fogyatékos gyermekek pedagógiai, gyógypedagógiai ellátása folyik az óvodától a szakképzésig.

A munkálatok részeként korszerűsítették a fűtési, az elektromos rendszert és a világítást, kicserélték a nyílászárókat, megvalósult a homlokzat hőszigetelése, 500 kilowattos napelemrendszer telepítettek és akadálymentesítették az épületet – ismertette.

A főigazgató a változást érzékeltetve azt mondta: korábban huzat volt az épületben, a gyerekek gyakran fáztak, előfordult, hogy a kollégiumban plusz takarókat kellett kiosztani nekik.

Az akadálymentesítés, a liftek üzembe helyezése előtt a pedagógusok a mozgáskorlátozott gyermekeket az ölükben vitték le az ebédlőbe és ki az udvarra – mondta. Hangsúlyozta: “ez a helyzet megoldódott”, ma már jó a gyerekek és a dolgozók komfortérzete.

 

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
tartalom | menü | hozzáférési billentyűk