KultúraKiemelt

ONLINE UDVAROS DOROTTYA ÉS FÖLDES ESZTER ELŐADÁSA – AUDIONARRÁCIÓVAL LÁTHATÓ AZ UTOLSÓ TŰZIJÁTÉK

Január 17-e vasárnap 15 órától két napig látható az online térben Az utolsó tűzijáték című előadás Földes Eszter és Udvaros Dorottya szereplésével. A Bethlen Téri Színház és a Manna, folytatva a színházi akadálymentesítés programjukat, ugyanebben az időben teszi közzé az előadás látássérültek számára audionarrációval kísért változatát, partnerük, az AKKU Egyesület segítségével.

A Bethlen Téri Színház és a Manna közös, Találkozások tehetségprogramjának előadása igazi közöségsiker, éppen ezért esett a választás erre a darabra, amikor megszületett az akadálymentesített előadások évados terve.

Éppen november 11-én – a színházak járványhelyzet miatti bezárásának napján – debütált volna élőben az audionarrált változat. Az alkotók és szervezők azonban nem csüggedtek, s az elmúlt két hónapban azon dolgoztak, hogy immár az online térben legyen elérhető az akadálymentes előadás felvétele.

A Bethlen színházi akadálymentesítésének egy fontos pontja az integráció: az érintetteknek nem tartanak zártkörű előadást, minden alkalommal együtt vesznek részt látássérültek és látók, vagy adott esetben mozgássérültek / értelmi sérültek és ép nézőtársaik. Az online térben sajnos le kellett mondaniuk erről a fajta integrációról, „cserébe” viszont, úgy tapasztalják, sok olyan nézőhöz eljuthatnak az online térben, akik egyébként nem tudnának az elő előadáson részt venni.

Hogy minél inkább felhívják a figyelmet arra, hogy a hátránnyal élőkhöz is eljusson a kultúra, az akadálymentes előadás párhuzamosan ugyanakkor érhető el, mint a hagyományos előadásfelvétel. Sőt, akinek van kedve, most szabadon vásárolhat jegyet az audionarrált változatra is.

Kállai-Tóth Anett

A színházi akadálymentesítésben a színház partnere az AKKU, azaz Akadálymentes Kultúra Egyesülethttp://akkuegyesulet.hu/

A Bethlen  2016 őszén, a Színházak Éjszakája kapcsán ismerkedett meg az AKKU Egyesülettel, és kezdtek el együtt azon dolgozni, hogy a színház a látássérültek számára is akadálymentesítse előadásait. Az elmúlt 3 évadban 1 gyermekelőadást és két felnőtteknek szóló előadást akadálymentesítettek és játszottak rendszeresen, emellett – befogadó színház lévén – örömmel fogadnak be már akadálymentesített produkciókat is (mint pl. a KV Társulat Terike & Irén vagy a Zichy Szín-Műhely AdynemAdyde előadásai).

A hétvégi előadás felvételével párhuzamosan már dolgoznak a következő, online elérhető audionarrált, sőt, felirattal és jelnyelvi tolmácsolással ellátott felvételeken is.

A Bethlen színházi akadálymentesítéséről bővebben itt olvashat (http://www.bethlenszinhaz.hu/akadalymentes/ )

Petneházy Emőke / Fotó: Molnár Miklós

Ajánló Az utolsó tűzijáték elé:

A Bethlen Téri Színház és a Manna Találkozások tehetségprogramjának előadása.

Ismert színésznő érkezik az erdő közepén létesített szanatóriumba, évek óta nem látogatta – valaha szintén közismert –édesanyját. Beszélgetésbe elegyedik anyja ápolójával, aki meglepően sokat tud családimúltjukról, és még többre kíváncsi. A fiatal nő először kellemetlennek találja az idegen érdeklődését, ám lassan megnyílik előtte.

Létezik olyan jó szülő, aki nem okoz szorongást gyermekének, vagy szülőnek lenni eleve bukásra ítéltetett hivatás? Megtalálható egy tartható egyensúly a túlzott elengedés és fojtó szeretet között? Van joga gyermeket szülni olyan művésznek, akinél a család második helyen áll a hivatás mögött? És abból a gyerekből, aki alig látja szüleit, vajon milyen felnőtt lesz, ő tud-e majd odaadó anyja lenni saját fiának, vagy a kapott mintákat örökíti? Gyűlölheti, lenézheti-e a gyermek szüleit, egy anya elmulaszthat-e törődni gyermekével? Létezhet-e számukra megbocsátás felvállalt és elhallgatott bűneikért?

Fotó: Kállai-Tóth Anett

Az alkotók egy szívmelengető „hollywoodi”, és egy sötét tónusú „bergmani” anya–felnőtt lány viszonyon keresztül keresik a válaszokat, melyek dialógusra lépnek egymással a néző fantáziájában.

Szereplők: Udvaros Dorottya, Földes Eszter

Díszlet: Albert Alpár, Ébner Aletta / Jelmez: Lokodi Aletta / Zene: Constatin Coada / Fényterv: Budai Géza / Rendezőasszisztens: Fazekas Anna / Produkciós vezető: Gáspár Anna / Mentor rendező: Jordán Tamás / Rendező: Csábi Anna / Külön köszönet Bíró Krisztának!

Előnarráció 
Szöveg: Oláh Klaudia / Hang: Lendvay Zsóka
Narráció 
Szöveg: Oláh Klaudia, Petneházy Emőke / Hang: Petneházy Emőke / Hangmérnök: Fábián Tibor / Tapasztalati szakértő: Kovács Lívia

Az előadásról még bővebben itt olvashathttp://www.bethlenszinhaz.hu/az-utolso-tuzijatek/

Jegyek: https://online-bethlenszinhaz.jegy.hu/#/event

 

Forrás: Színház Online

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
tartalom | menü | hozzáférési billentyűk