AktuálisKiemelt

Péter lábbal vezet személyautót

Hazánkban először Győrben engedték forgalomba a speciális járművet

Filmbe illő történet, ahogy egy vámosszabadi mozgáskorlátozott fiatalember megvalósította az álmát. Keller Péter jogosítványt szeretett volna, ám hagyományos módon erre nem volt lehetősége. Egyetlen pillanatra sem adta fel azonban a reményt, hite töretlen maradt. Előbb speciális kocsit vásárolt Németországban, aztán pár hónap alatt megtanulta lábbal vezetni az egyedi Skodát.

Nem adta fel

Péter genetikai rendellenességgel született. Az ízületek merevek a felső végtagjaiban, így fogni, markolni nem tud erősen.

„Amikor eldöntöttem, hogy jogosítványt szerzek, az alkalmasságin az orvos nem kertelt. Azt mondta, hogy nem vezethetek a kezeimmel. Korrekt volt a doktor, azt javasolta, várjam meg a bizottság közlekedési mérnökét. Hátha ő ajánl olyan megoldást, ami elfogadható mindannyiunknak és megvalósítható. Ekkor került szóba a lábbal vezetés” – kezdte a Mozgáskorlátozottak Győr-Moson-Sopron Megyei Egyesületének tagja.

Elmentünk egy körre Péterrel

Miközben Keller Pétert hallgatjuk, arra kérjük, hogy vigyen el bennünket egy körre az ETO Park parkolójában. Lessük a lábát, de szemünk folyamatosan az érintés nélkül mozgó kormányra téved.

„A bal lábammal változtatok irányt, a szerkezet külsőleg hasonlít a bringák pedáljára. Sokan nem hiszik el, hogy lábbal ki lehet számolni a kanyarok ívét. A merev kezünk miatt mi egész életünkben rászorulunk arra, hogy többet használjuk a lábunkat. Így az alsó végtagjaink kifinomultabbak. Egy sorstársam például kést és villát forgat a lábujjaival” – tudtuk meg. Visszatérve az orvosi konzíliumra: a gyógyírt megtalálták, a gyakorlatba átültetni mégis klasszisokkal nehezebb volt.

Németországi szál

„Mindig úgy neveltek a szüleim, hogy addig keressem a megoldást, ameddig célba nem érek. Hagyományos autót átalakíttatni óriási költséggel járt volna, ezért a használt autók piacán keres­géltem. Németországban leltem a kocsira.

Ezt olyan mozgáskorlátozott hölgy vezette, aki ugyanazzal a rendellenességgel született, mint én. Hamar kialakult közöttünk a lelki kapocs. Ő most lett nyugdíjas, nem kellett már neki az autó, de azért is támogatott, mert reményt akart adni a magyar sorstársaknak. Mondtam neki, hogy ilyen autót még nem állítottak forgalomba itthon, mire ő annyit válaszolt: akkor épp ideje belevágni” – mesélte a sztorit Péter.

Forgalmi vizsga után irány a város!

A Vámosszabadin élő szoftverfejlesztő biztosra ment. „Lutri lett volna úgy megvenni a kocsit 9 ezer euróért, hogy előtte nem egyeztetek szakemberekkel. A Nemzeti Közlekedési Hatóság Nyugat-Dunántúli Regionális Igazgatóságánál finoman fogalmazva is meglepődtek, ám a kezdetektől fogva támogattak.

Amikor a kocsi végül forgalmit kapott, még meg kellett tanulnom vezetni. E téren is szerencsésen álltak a csillagok. Bozzai Lajos személyében olyan oktatót találtam, aki nem ijedt meg a kihívástól” – mondta Péter. Az oktatás „nyomai” még látszanak a Skodán: az anyósülés elé pluszfékpedált szereltek.

Budapesti koncertre kocsival

„Amikor megjött a kocsi Németországból, az udvarunkon gyakoroltam vele. Az oktatóval az első utunkon rögtön bemerészkedtünk Győrbe. A jogosítványt augusztusban szereztem meg, azóta több mint 2000 kilométert vezettem. A párommal és kisebb baráti társasággal jártunk Budapesten, a Bakonyon át a veszprémi állatkertbe is elautóztunk.

Akadtak mélypontok a több mint egy éven át tartó ügyben, összességében mégis nagyon boldog vagyok, hogy belevágtam. Remélem, a sorstársak erőt merítenek a példából, s pár év múlva természetesnek számít majd itthon, ha lábbal vezet autót egy mozgáskorlátozott” – búcsúzott Keller Péter.

 

Forrás: Kisalföld.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
tartalom | menü | hozzáférési billentyűk